У ХОВА розповіли, скільки підприємств агросектору знищили російські війська на Харківщині



У Харківській області російські загарбники знищили сотні підприємств агросектору.

Близько 90% озимини в області перебуває в задовільному стані. Про це повідомили у прес-службі Харківської обласної військової адміністрації.

Восени 2022 року озимі культури засіяли на площі 213,8 тисяч гектарів. Зменшення посівних площ на 63,9% у порівнянні з минулим роком пов’язане із високим рівнем забруднення сільськогосподарських угідь вибухонебезпечними предметами. Відіграли роль і несприятливі погодні умови - осінь видалась дощовою, а зима майже безсніжною. Попри це, 90% озимини перебувають у нормальному стані.

Як розповів заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов, на щастя, аномальних змін погодних умов не було.

"Попередньо, озимина засіяна на площі 8-10% перебуває у нездоровому стані. На цих площах доведеться проводити пересів чи підсів. Не виключено, що ці площі в північно-східній частині області можуть збільшуватися через повне безсніжжя чи пониження температури повітря", - сказав Євген Іванов.

На зменшення активної роботи в агросекторі вплинули значні пошкодження інфраструктури від рук окупантів. До лютневого вторгнення на Харківщині функціонували близько 2100 підприємств агросектору. З них 1300 займались рослинництвом. Окупанти повністю знищили 300 підприємств. Крім того внаслідок бойових дій зазнала руйнацій інфраструктура і техніка. За попередніми підрахунками, понад 300 одиниць дороговартісної техніки й обладнання знищено.