Влада сприятиме поверненню українців, які виїхали за кордон: як це планують робити



Правління України буде проводити реформування соціальної політики за європейськими стандартами. А тому українці, які виїхали за кордон, у подальшому зможуть прийняти самостійне рішення щодо повернення на Батьківщину.

Про це на зібранні Ради Європейського Союзу з питань зайнятості та соціальних справ (EPSCO) розповіла міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Як уряд планує заохочувати українців повертатися додому

Чиновниця зазначила, що наразі ніхто не закликає громадян масово повертатися в Україну. Адже в державі досі триває повномасштабна війна, а тому варто зачекати, коли умови стануть більш сприятливими.

Проте уряд країни планує ряд заходів, які спонукатимуть українських громадян їхати додому.

Наразі уряд планує заходи щодо стимулювання наших громадян до повернення в Україну, ми думаємо про відповідну урядову стратегію. Якщо говорити про соціальну політику, то нашим пріоритетом є її переформатування з урахуванням найкращих європейських стандартів. Я переконана: коли ми створимо в Україні соціальні послуги, які існують у Європі, наші громадяни обиратимуть для проживання свою країну та повертатимуться додому, – розповіла Оксана Жолнович.

Крім того, міністр соціальної політики України розповіла, як на це питання може вплинути вступ України до Європейського Союзу.

Другий момент: коли ми станемо частиною Європейського Союзу, ймовірно, питання міграції стане не таким гострим. Тому що це буде один великий будинок, де можна буде вільно жити у себе вдома і працювати в іншій країні. Тоді вирішувати питання міграції та повернення стане простіше, - зазначила міністр.

Також Оксана Жолнович розповіла, що наразі рано агітувати українців повертатися на Батьківщину з інших країн. Адже війна продовжується й громадянам треба подбати про власну безпеку.

Варто зазначити, що на деокуповані території, де ситуація стабілізувалась, почали повертатись жителі, проте за словами міністерки, це їхнє особисте рішення.

Проте наразі для величезної кількості українців повернення додому є неможливим, адже там досі можуть тривати активні бойові дії, багато в кого зруйноване житло або ж їхні будинки знаходяться на тимчасово окупованих територіях.