"Ходити там небезпечено": на Тернопільщині почали утворюватися глибокі провалля до шахти, в якій знайшли скелети мамонтів



Провалля, що ведуть до покинутої шахти, виявили у ботанічному саду на Тернопільщині. Зараз діри закрили та огородили стрічкою. Колись тут видобували буре вугілля, пояснюють працівники ботанічного саду.

Кременечанин Віктор Пацула розповів про місце, де під час прогулянки Кременецьким ботанічним садом знайшов глибокі ями, пише Суспільне.

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніПровалля. Фото: Суспільне Тернопіль

"Виглядає, як криниця. Десь борти закінчуються, є центр витяжки, такий маленький квадратик. Глибина дуже велика. Я не знаю приблизно, яка глибина. Я бачив, що там лід і вода чиста".

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на Тернопільщині

Віктор Пацула. Фото: Суспільне Тернопіль

Чоловік одразу повідомив про це ліснику. Тоді, каже Віктор Пацула, місце обгородили стрічкою, а діру – закрили.

"Зробив наш лісник, збив щита дубового і накинув землі, щоб ніхто не підняв, не здвинув його, на всякий випадок".

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніПровалля. Фото: Суспільне Тернопіль

Начальник відділу державної охорони ботанічного саду Олександр Сільвеструк говорить, два роки тому тут також провалився ґрунт.

"Ми маємо дуже сильно слідкувати за даною територією, оскільки по території є дуже багато відпочиваючих, на Кременеччині є багато переселенців, які гуляють по території. Дана територія шахти і вище шахт – це небезпечна територія. Є три місця, які обвалилися. Всі можливі провалля ми закинули, обгородили аварійними стрічками, зараз вже підготовленні таблички "Обережно, тут є можливі зсуви, чи обвали ґрунту, сюди не підходьте".

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніОлександр Сільвеструк. Фото: Суспільне Тернопіль

Директорка Кременецького ботанічного саду Антоніна Ліснічук каже, що є вентиляційні канали з покинутої шахти.

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніКанали шахти. Фото: Суспільне Тернопіль

"Внаслідок природніх процесів: осідання ґрунту, дощів, вивітрювання ґрунту, ці порожнини шахт можуть просідати, от і відкрилися такі вентиляційні люки. Ми попередили населення, що ходити там небезпечно".

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніАнтоніна Ліснічук. Фото: Суспільне Тернопіль

Вхід до шахти знаходиться приблизно за 70 метрів від отвору. Головний вхід до шахти розташований біля подвір’я кременчанки Марії. Також вона розповіла про другий вхід.

"Особисто я тут з 1972 року, то вже тут жили люди. Батькові дали квартиру. Так ми живемо і до цього часу. Про шахту нічого не знаємо".

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніМарія. Фото: Суспільне Тернопіль

Андрій Левчук розповідає, у шахті видобували буре вугілля. Вона працювала протягом 13 років.

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніШахта. Фото: Суспільне Тернопіль

"Вона почала працювати у 1939 році, якщо не помиляюсь, під час війни трошки зупинилася, але все одно німці видобували вугілля. І в 1952 році вона була вже зачинена. Відомо, що до війни шахта видобувала цього бурого вугілля понад 90 тонн за добу. За часів німецької окупації, також проводився видобуток. Що цікаво, це німці вивозили це буре вугілля з Кременеччини і в себе робили рідке паливо. Що дуже цікаво, є спогади, що у 1946-х роках, коли розробляли знов цю шахту, знайшли поклади могильника мамонтів. У цій шахті знайшли понад 22 скелети мамонтів".

"Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніАндрій Левчук. Фото: Суспільне Тернопіль "Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на ТернопільщиніКременецька шахта. Фото: Суспільне Тернопіль "Глибина дуже велика": що кажуть жителі про провалля у лісі на Тернопільщині