Голова правління Алла Ярова: «Найперше й найголовніше – це Перемога»



Зустріч із головою правління АТ «Чернігівгаз» Аллою Яровою та технічним директором підприємства Сергієм Савченком символічно відбулася 24 лютого – в річницю початку повномасштабного російського вторгнення. Це і стало відправною точкою розмови, під час якої говорили про роботу підприємства в період окупації міста, героїзм його працівників, які під щільними обстрілами ремонтували пошкоджені мережі; відбудову мереж після звільнення Чернігівщини і модернізацію обладнання, допомогу ЗСУ та майбутні плани.

А ще ми, журналісти, взяли участь в зустрічі керівництва компанії з газовиками, які працювали під час бойових дій на Чернігівщині. Голова правління вручила їм символічні марки «Воїни світла, воїни добра». І щиро подякувала за мужність, незламність та професіоналізм у ті непрості дні облоги, та роботу під вибухами. До речі, сама Алла Ярова всі дні в оточенні була разом зі своїм колективом. І все вони пережили разом. Вистояли. Втримали своє підприємство. І сьогодні рухаються вперед, оновлюючи газову інфраструктуру.

«Пишаємося тим, що працювали злагоджено», - говорить очільниця АТ «Чернігівгаз» Алла Ярова, пригадуючи події річної давнини.

- Звісно, були адреналін, побоювання, що робітники можуть виїхати, й тоді працювати буде просто нікому. На щастя, ці побоювання не справдилися. Під час облоги міста залишалося достатньо працівників, аби вчасно ліквідовувати пошкодження мереж, щоби місто залишилося принаймні з газопостачанням – на тлі відсутності електрики та води. Тож, пишаємося тим, що працювали злагоджено. Ми, керівники, робили все від нас можливе, щоби забезпечити нашим працівникам належні побутові умови й харчування, адже більшість із них жили на роботі разом зі своїми родинами і з дітьми, яких було близько 60. Нам важливо було забезпечити для всіх позитивний настрій. А діти завжди мали гаряче харчування, свіжі фрукти й солодощі. 11 березня стало переламним днем, коли нам вдалося налагодити своє гуманітарне забезпечення – через наших колег із Західної України. Завдяки Оксані Тунік-Фриз була організована перевалочна база – всі машини РГК, «Чернігівгазу» заїжджали на територію, і нашим завданням було забезпечити максимально швидке розвантаження – буквально протягом 5-10 хвилин, щоби відпустити автівку, бо зворотним рейсом вона вивозила людей. Керівництво теж залишалося на місці – наші технічний директор Сергій Савченко, заступник з економічної безпеки Сергій Лещенко, начальник з матеріально-технічного постачання Валерій Топалов, представник тодішньої газопостачальної компанії «Чернігівгаз Збут» Іван Луста, начальник відділу балансів Сергій Правдивець. Із ним взагалі вийшла цікава історія. Він живе в Прилуках. Дружина прала його куртку і дістала з кишені паспорт. А назад не поклала. Сергій приїхав на роботу в Чернігів без документів. А тут розпочалося вторгнення. Тож він жив без документів увесь час, доки російські військові не залишили Чернігівщину. І тільки тоді зміг поїхати додому. Фактично, став випадковим учасником подій, які тут відбувалися, – розповідає Алла Артурівна.

Пригадує, як разом із Сергієм Савченком добували дизпаливо. Це вдалося завдяки налагодженій комунікації з Чернігівською ОВА. Одним із найяскравіших моментів у перші дні військових дій, пригадує Алла Ярова, стало пів ящика цигарок для працівників аварійної служби від очільника ОВА В’ячеслава Чауса. Тоді їхня вдячність була просто безмежна.

8 березня до лав ЗСУ добровільно пішов охоронець підприємства. І коли запитали в нього, яка потрібна допомога, він попросив 10 карематів. На той момент, каже Алла Артурівна, їх не було. І тоді кинули клич. Буквально за кілька днів були зібрані не тільки каремати, а й теплий одяг. Їх самотужки повезли військовим до Трисвятської Слободи, там потрапили під обстріл. Коли повернулися звідти, здалося навіть, що в місті панує тиша, порівняно зі Слободою.

Поступово вдалося налагодити побут. Ранок Алли Ярової і Сергія Савченка розпочинався о 6-й годині – вони сідали в автівку та їхали на територію майстерень і складів, де розміщувалася переважна більшість працівників підприємства з родинами. Спілкувалися, дізнавалися про потреби, а потім починалася робота. Так минув місяць бойових дій. Звісно, тримали постійний зв’язок із працівниками в окупованих населених пунктах – у Ріпках, Великій Дорозі, селах Бобровицької громади.

А 1 квітня, практично «наостанок», стався черговий приліт по підприємству. На щастя, ніхто не постраждав.

Не можемо й забути той день, говорить Алла Ярова, коли снаряд пробив підземний газопровід високого тиску, до якого під’єднано все місто.

– Коли стало відомо про пошкодження підземного газопроводу високого тиску 500-го діаметру, то оператор ГТС України попередив: якщо не вдасться швидко встановити місце пошкодження та локалізувати його, місто можуть від’єднати від газопостачання. На той час у більшості чернігівців уже не було ані води, ані електроенергії. Тож допустити, щоб у них зник останній енергоресурс, ми не могли. Після консультацій із оператором ГТС нам дали на ліквідацію аварії кілька годин. На щастя, це вдалося – наші працівники вночі під обстрілами знайшли місце пробою, перекривали величезний засув, по черзі крутячи вентиль. Тоді їм довелося зробити понад 2 тисячі обертів, щоби витік газу припинився. Це була одна з наймасштабніших аварій у Чернігові під час бойових дій, – говорить очільниця компанії.

Відновлення після деокупації і модернізація об’єктів газорозподільних мереж

Про це розповідає технічний директор підприємства Сергій Савченко, наводячи промовисті цифри.

– Під час бойових дій нам удалося втримати газопостачання на понад 90%. Завдяки своєму професіоналізму та героїзму, працівники «Чернігівгазу» усували аварійні ситуації і проводили ремонти під обстрілами, а потім і на деокупованих територіях, в тому числі тих, які були заміновані. Відтак повернули газ у 42 тисячі домівок, – говорить він.

Ремонтуючи пошкоджені об’єкти газопостачання, працівники «Чернігівгазу» одночасно проводили їхню модернізацію.

– Протягом 2022 року ми модернізували 141 об’єкт газових мереж та відновили 32, знищених обстрілами. Зокрема, замінили на сучасні 76 газорегулювальних пунктів, 16 із яких були повністю знищені. Замінили всі пошкоджені ділянки газогонів – як надземних, так і підземних. Відновили газові системи вже в 347 будинках. Замінили пошкоджені лічильники газу й комбіновані будинкові регулятори тиску та встановили споживачам 14,7 тисячі нових сучасних лічильників і 2343 КБРТ, які, завдяки своїй сучасній конструкції, можуть стабільно утримувати тиск газу в домівках навіть під час впливу вибухових хвиль та інших несприятливих умов.

Уже декілька років тому ми відмовилися від радянських та пострадянських технологій, комплектуючих із країн СНД та перейшли на європейські технології і власне виробництво на українських заводах RGC. Це дозволило уникнути зупинки розподілу газу під час війни. І навіть знизити кількість аварійних ситуації на 30% завдяки проведеним ремонтам та модернізації, а також вчасній діагностиці. Бригади комплексно-приладового обстеження минулого року обійшли для перевірки 3,5 тисячі кілометрів газопроводів. 367 кілометрів підземних газогонів обстежили з допомогою спеціальних детекторів позапланово після бойових дій, щоби виявити можливі приховані розгерметизації через вплив вибухових хвиль, просідання ґрунту від руху важкої техніки тощо. І знайшли 7 пробоїв труб унаслідок вибухів та 15 метрів пошкодженої ізоляції, а також 546 витоків газу на кранах, фланцях та згонах. Це дозволило вчасно усунути дефекти й запобігти аваріям, – розповідає Сергій Савченко.

Попри воєнний стан, у «Чернігівгазі» реалізують заплановані проєкти редизайну – перебудовують мережі з урахуванням сучасних реалій. Вони будувалися десятки років тому із розрахунку на більші потужності, які з часом скорочувалися і через демографічну ситуацію, і через закриття ряду підприємств. Зараз такі потужності стали надлишковими, в деяких населених пунктах не використовуються навіть і наполовину від проєктних, крім того, й мережі з часом зношуються – тобто виникла ситуація, що утримувати їх у такому вигляді нерентабельно й невиправдано з точки зору матеріальних та технічних ресурсів. Тому їх перепроєктовують і одразу модернізують. Уже є результати: наприклад, у Прилуцькому районі, де проводиться такий редизайн, минулого року значно скоротилися витрати технологічного газу.

На Чернігівщині 14 тисяч кілометрів газогонів, тисячі захисних та регулювальних установок. Щодня фахівці виконують цілий комплекс різних робіт, щоби все це справно працювало, оновлювалося та розвивалося. Про стан справ зараз говорить і те, що вся Чернігівська область у цьому складному опалювальному сезоні – з газом.

Попри війну, блекаути, утруднену логістику, працівники «Чернігівгазу» продовжують газифікувати нові об’єкти, аби країна розвивалася навіть зараз. У 2022 році «Чернігівгаз» газифікував 85 нових об’єктів. Серед них чотири багатоповерхівки в Чернігові. Всі новобудови мають індивідуальну або автономну системи газового опалення. Газифікацію було розпочато до повномасштабного вторгнення, а роботи поновили після звільнення Чернігівщини від російських окупантів. Газифіковано також два промислові об’єкти –в Ічнянській та Ріпкинській громадах, і 79 приватних осель.

Сучасні технології на службі газівників

Модернізацію обладнання та технологій «Чернігівгаз» розпочав кілька років тому. Наприклад, на ключових об’єктах встановили телеметричні прилади. Вони миттєво передають інформацію про тиск, температуру та витрати газу до Центрального диспетчерського управління, яке відкрили за 2 місяці до повномасштабної війни. До речі, саме туди минулого року надійшло повідомлення про нетипові зміни в газовій мережі, що свідчили про велику аварію – ту, що сталася на газопроводі-п’ятисотці.

Працівники ЦДУ в режимі реального часу бачать ряд показників у газовій мережі. І якщо вони змінюються, на місце виїжджають аварійні та ремонтні бригади, щоби розібратися в ситуації й усунути несправність.

Раніше вся інформація про розташування газових мереж зберігалася на паперових картах із прив'язкою до різних об'єктів на місцевості: стовпи, паркани тощо. З часом ці об'єкти люди переміщували або прибирали взагалі. І це ускладнювало пошук місця проходження мереж. Особливо, коли важлива кожна секунда, як у випадку з масштабними аваріями.

– Упродовж останніх років ми оцифровували карти мереж. Служба комплексно-приладового обстеження за допомогою сучасних лазерних приладів уточнювала, де проходять газопроводи. Ці дані вносили до геоінформаційної системи. Тепер наші працівники мають із планшета оперативний доступ до карти навіть «у полях». Тобто вони бачать траси пролягання газопроводів, точне розташування об’єктів і мають чіткий маршрут при виїзді до проблемної чи аварійної ділянки. Саме застосування програмних комплексів та диспетчеризація основних процесів дозволяють діяти швидко, – пояснює Сергій Савченко.

А під час активних бойових дій у Чернігові, говорить Алла Ярова, диспетчерська стала «мостом» між мешканцями та різними службами міста. Адже навіть коли вже майже не було мобільного та дротового зв’язку, лінія «104» працювала. На неї люди телефонували не тільки, щоби повідомити про проблеми з газопостачанням, але й про пожежі, надзвичайні ситуації. Через неї просили допомоги від волонтерів та інших служб.

Не тільки переймають світові передові технології, а й розробляють свої

- Не бачимо іншого шляху – адже якщо ми відновлюємо чи модернізуємо мережі, маємо використовувати при цьому найпрогресивніші рішення, щоби вони служили потім не один рік та впродовж цього терміну залишалися якісними й сучасними, – наголошує Алла Ярова.

Регіональна газова компанія має партнерів, які постачають найсучасніше обладнання на газовому ринку та готові надати доступ до передових технологій для комплексного відновлення мереж – серед них, зокрема, Pietro Fiorentini та Cavagna Group. Це дасть можливість не просто лагодити мережі, але й забезпечити надійність газопостачання на десятки років уперед.

– Я точно знаю, про що кажу, бо вже є приклади, як таке обладнання в шафових газорегулювальних пунктах пройшло випробування війною. Зокрема, завдяки регуляторам Pietro Fiorentini вдалося втримати розподіл газу в Чернігові під час військових дій. В обладнанні старого зразка в разі падіння тиску на вході (наприклад, трубу пошкодив уламок) просто спрацював би запірний клапан та практично миттєво перекрив подачу газу для десятків тисяч мешканців міста, бо там механізм розрахований на дуже вузький діапазон коливань вхідного тиску і не забезпечує достатньої гнучкості. А італійські регулятори, якими укомплектовані ШГРП, що виробляють заводи RGC Production, та індивідуальні КБРТ, що їх ми ставимо в домогосподарствах, завдяки сучасній конструкції можуть довше підтримувати вхідний тиск для стабільної роботи газового обладнання навіть при зміні тиску в мережі, а також мають меншу схильність до утворення витоків. Крім того, мають високий клас точності та не потребують заміни деталей, є набагато довговічнішими за регулятори старого зразка. І довели свою надійність під час бойових дій – завдяки якості конструктивних елементів ці регулятори не відключалися внаслідок таких фізичних впливів, як вібрації та вибухові хвилі. Й за рахунок цього наші фахівці мали час провести роботи без переривання газопостачання, – розповідає очільниця компанії.

Обладнання за найсучаснішими стандартами закуповують як у іноземних партнерів, так і виготовляють на власних потужностях, заводах RGC Production. Швидке та якісне відновлення стало можливим завдяки тому, що необхідне обладнання виготовляється на трьох українських заводах RGC Production серійно, в результаті проведення уніфікації типів шафових газорегулювальних пунктів (ШГРП). Якщо раніше кількість типів газорегулювального обладнання, встановленого на газових мережах, доходила до сотні, то зараз РГК розроблено 10 видів шаф.

Така стратегія – мати власне уніфіковане виробництво – виправдала себе. Підприємство швидко відновило газопостачання в населених пунктах – ще під час бойових дій та одразу після деокупації блакитне паливо повернули 42 тисячам споживачів Чернігівської області. Якби не було власного виробництва обладнання, то у газорозподільній галузі країни стався би колапс.

– Ми можемо заздалегідь планувати масове виробництво, а отже, мати запас обладнання, і оператори ГРМ оперативно його отримують. Якби такої уніфікації не відбулося, відновлення газопостачання тривало б набагато довше. Адже під кожен зруйнований газорегулювальний пункт потрібно було би розробити проєкт, передати його виробнику. А чекати на готове обладнання треба було б місяцями. Зараз цей термін скоротився до 7 днів, – пояснює голова правління «Чернігівгазу» Алла Ярова.

Також Регіональна газова компанія завершила сертифікацію «розумних» лічильників газу, розроблених спеціалістами компанії. Їх почнуть виготовляти та встановлювати споживачам газу вже в 2023 році – безкоштовно в рамках інвестиційної програми, наголошує Алла Ярова. Такі прилади обліку в автоматичному режимі передаватимуть до газорозподільної компанії дані про споживання газу, що дозволить вести облік газу максимально точно навіть без участі споживача.

Віртуальна реальність на службі «Чернігівгазу»

Робота з газом вимагає спеціальної кваліфікації, її постійного підвищення, атестації та контролю знань і вмінь. Крім того, дуже важко знайти готові кадри для газорозподільної галузі. Саме ці задачі вирішує власний освітній простір РГК – це навчання нових кадрів, підвищення та перевірка кваліфікації. Перш ніж виїжджати на реальні ремонти, працівники «Чернігівгазу» тренуються в Освітньому центрі компанії. Тут працівники проходять теоретичне навчання та практику. В навчальних кімнатах розміщене газове обладнання, прилади і навіть ШГРП. Тут освоюють нові технології та газові ґаджети, вивчають їхню будову, принципи роботи без побоювання щось зіпсувати чи зробити неправильно, чого не можна допускати в реальній роботі з газом. А в класі віртуальної реальності вчаться проводити обслуговування та ремонти газорегулювальних пунктів.

Клас віртуальної реальності – це інновація РГК. За допомогою VR-окулярів та спеціально розробленого програмного забезпечення тут вивчають технологічні процеси, розбирають, як уникнути помилок і порушень.

У 2022 році на базі навчального центру «Освітній простір АТ «Чернігівгаз» пройшли навчання понад 1300 робітників, зокрема 129 – первинну професійно-технічну підготовку. 276 робітників підвищили кваліфікацію та розряд.

У Прилуцькому районі буде перший біометановий завод в Україні, підключений до газових мереж

«Чернігівгаз» провів роботи для підключення виробничих потужностей біометанового заводу до газорозподільних мереж Чернігівської області. Було розроблено технічні умови для компанії «Галс Агро» в Прилуцькому районі, побудували газогін довжиною 800 метрів. Він дозволить передавати до газорозподільних мереж 330 куб. м біометану на годину в зимовий період. Ця компанія - перший біометановий завод в Україні, який підключають до газових мереж, а біометан продаватиметься до Європи. Відповідний меморандум підписали компанії РГК та «Галс Агро» і нідерландська компанія STX.

Оскільки надалі «Галс Агро» планує збільшити виробництво біометану втричі, фахівці РГК та «Чернігівгазу» проведуть кільцювання зони дії двох суміжних газорозподільних станцій, збудувавши ще близько 8 км газопроводу. Тоді біометановий завод отримає доступ до більшої кількості споживачів та передаватиме біометан в мережу одразу через дві ГРС.

Газорегулююче обладнання і вузол обліку газу виготовлені на одному із заводів RGC Production із використанням вузлів та комплектуючих від провідних світових виробників Pietro Fiorentini та Emerson, які вже підтвердили якість свого обладнання в роботі з біометаном в Європі та світі. Такі проєкти можливо реалізовувати завдяки тому, що Регіональна газова компанія володіє технічною експертизою та має доступ до технологій провідних світових виробників газового обладнання, а також європейського досвіду його використання при виробництві біометану. На сьогодні виробництво біометану в Європі існує вже у 18 країнах.

Газорозподільні мережі в Україні пристосовані для приєднання біометанових заводів, оскільки вони розгалужені та мають порівняльний тиск роботи системи з виробниками біометану, що не потребує встановлення додаткового обладнання. Тож РГК заохочує виробників біометану зробити разом крок до енергонезалежності нашої країни – оператори ГРМ, які співпрацюють із РГК, можуть здійснити для виробників біометану підключення за символічну 1 гривню. В цю вартість, передусім, входить розробка технічних умов, узгодження проєкту підключення і, власне, доступ до газової мережі.

Опалювальний сезон у газорозподільній галузі розпочався вчасно і проходить безперебійно

На цьому наголосила голова правління АТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

– До його початку провели всі відновлення і запустили роботу об’єктів у штатному режимі. Звичайно, це все пов’язано і з іншим питанням – про розрахунки за розподіл газу, адже саме вони є джерелом фінансування робіт. У 2023 році тариф на розподіл (доставку) газу залишається незмінним – таким самим, як був у 2022-му, 2,112 грн за 1 м3 із ПДВ. Хоча тариф залишається незмінним, розмір щомісячного платежу в кожного споживача може змінитися в меншу або більшу сторону порівняно з минулим роком. Це пов’язано з тим, що вартість послуги розподілу газу залежить, крім тарифу, від індивідуального обсягу споживання газу. Хочу висловити особливу вдячність нашим споживачам, більшість із яких є відповідальними, і розраховуються за послуги. З цього питання Чернігівщина посідає лідируючі позиції, адже відсоток розрахунків тут найвищий в Україні – 98%. Люди побачили, як може бути, коли раптом газу не стане, і намагаються розрахуватися вчасно. Хоча, звісно, завжди є такі категорії, які не платять із місяця в місяць. Саме тарифні надходження – це ті кошти, за які ми можемо закуповувати обладнання і матеріали для аварійного запасу, виконання інвестиційної програми, виконання ремонтів – в тому числі і пошкоджень, що сталися внаслідок бойових дій, та модернізації.

Про допомогу ЗСУ і нестандартні замовлення

Від самого початку повномасштабного вторгнення до основної діяльності «Чернігівгазу» з розподілу газу додався ще один напрям, не менш важливий – благодійна діяльність, зокрема допомога військовим.

– Цьогоріч топ-менеджмент «Чернігівгазу» вже придбав для військових та передав два повнопривідні позашляховики, а загалом наші працівники купили для захисників уже п’ять автівок. Деякі автомобілі встигли побувати під обстрілами, пройшли ремонт та повернулися на бойові позиції. Також від початку року передали два квадрокоптери, два тепловізори, - розповідає Алла Ярова.

Доводилося виконувати і незвичайні замовлення від захисників – для одного військового з нестандартною фігурою та зростом у 2 метри не могли знайти готовий одяг. Тому на прохання «Чернігівгазу» впродовж декількох днів на чернігівському виробництві розробили індивідуальні лекала на 66-й розмір та 7-й зріст і пошили йому бушлат.

На базі «Чернігівгазу» був створений благодійний хаб для опрацювання запитів від військових та надання гуманітарної допомоги. Минулого року було профінансовано закупівлю і передачу допомоги на суму 7,3 млн грн. До речі, майже 3,5 млн грн із них – це благодійні відрахування одноденної заробітної плати працівників.

Передали, зокрема, 10 квадрокоптерів, 12 радіостанцій та радіоприймач, 8 тепловізійних приладів; 240 буржуйок, із яких 190 виготовлено в майстернях АТ «Чернігівгаз» та 50 – на заводах RGC Production, їх передали в різні військові підрозділи, військовий шпиталь та жителям деокупованої Херсонщини; 143 спальних мішки, 156 пар берців, 137 комплектів зимової форми, 93 флісові кофти, 282 тактичні рюкзаки та сумки, 71 плитоноску, 2000 пар утеплених гумових чобіт, а також ноутбуки і телефони для військових, бензопили, набори інструменту, біноклі та інша допомога, на яку від них надходили запити. Разом із іншими компаніями, що працюють під брендом РГК, було профінансовано виробництво ударного безпілотника ТОР. Крім того, виконуються запити на будматеріали та іншу допомогу, в тому числі фінансову, від військових частин – зокрема, ремонти. При забезпеченні запитів від військових підрозділів увагу ми приділяємо і тим, де служать мобілізовані працівники компанії.

Голова правління Алла Ярова: «Найперше й найголовніше – це Перемога», фото-4

Мобілізованим працівникам «Чернігівгазу» надається адресна допомога – зимові спальні мішки, тактичні рюкзаки, утеплені штани та бушлати, зимові берці, флісові кофти, шапки та бафи, термокружки. В усі посилки для мобілізованих додавали смачні гостинці, а також малюнки та обереги, виготовлені дітками працівників «Чернігівгазу».

Було доставлено чотири гуманітарні вантажі до АТ «Харківгаз», АТ «Харківміськгаз», АТ «Миколаївгаз» – для підтримки колег, так само, як колеги з інших регіонів під час бойових дій на Чернігівщині підтримували «Чернігівгаз» і жителів регіону, яким «Чернігівгаз» передавав отриману допомогу. Зокрема, працівники «Чернігівгазу» чи не першими доставили гуманітарну допомогу в деокуповані села Бобровицької громади.

Найперше й найголовніше завдання, що нині стоїть перед усіма українцями – це Перемога, наголошує Алла Ярова.

- Саме завдяки нашим військовим ми живемо на звільненій Чернігівщині, можемо приходити на роботу, виконувати її та забезпечувати людей газом. За це їм низький уклін і безмежна вдячність. Але війна триває і лише об’єднавши зусилля, ми можемо перемогти. Віримо в ЗСУ і працюємо на Перемогу. Україна – понад усе!

Деснянська Правда