Скільки чоловіків виїхали з України під час повномасштабної війни: деталі



В Україні було подовжено тривалість воєнного стану та загальної мобілізації. А це означає, що військовозобов'язані особи, більшість із яких чоловіки, не мають права перетинати кордон держави. Проте за виняткових ситуацій можна отримати дозвіл на відвідування іноземної країни.

Так на платформі "Опендатабот" розповіли, що за останній рік чоловікам призовного віку було видано 1,2 мільйона дозволів на виїзд. Як зазначили на платформі, таке рішення військовозобов'язані громадяни отримали через систему "Шлях". А інформація актуальна на 1 березня 2023-го року.

Хто та чому отримав дозвіл на виїзд

Після початку повномасштабної війни військовозобов'язаним чоловікам, аби виїхати за межі країни, треба потрапити до списків системи "Шлях". Зробити це можна, звернувшись до Мінінфраструктури або обласної військової адміністрації.

За інформацією на 1 березня 2023-го року військовозобов'язаним громадянам за загальною процедурою видали 1,27 мільйонів дозволів на виїзд. Із них 1,1 мільйона дозволів - це виїзди у бізнес-справах. Варто зазначити, що тільки 170 тисяч дозволів видали для здійснення гуманітарних місій.

400 тисяч дозволів для бізнесу були видані протягом листопада 2022-го року - лютого 2023-го року.

За цей же термін за гуманітарною допомогою виїздили 70 тисяч чоловіків.

Зараз система видачі дозволів на виїзд за кордон не досить прозора. Так, наприклад, відсутня інформація про кількість людей, які порушили терміни перебування за межами України і досі не повернулися зі своїх поїздок. Опендатабот звертався до Укртрансбезпеки та Держприкордонслужби із запитами за цими даними, але відповіді не отримали, - зазначають на платформі "Опендатабот".

Хто ще може отримати дозвіл на перетин кордону

Крім того, спортсмени та діячі культури можуть отримати дозвіл на виїзд від Міністерства культури. Проте він діє тільки на період гастролей за кордоном. Однак відомі випадки, коли військовозобов'язані чоловіки порушували закон і залишались в іншій державі. Як наприклад, історія зі стендапером Андрієм Щегелем, який не повернувся в Україну після виступу за кордоном.

Як довго чоловіки, які отримали дозвіл, можуть перебувати за кордоном

Спортсмени та діячі культури можуть знаходитись за межами України протягом часу тривання змагань або гастролей.

Чоловіки, які виїхали з гуманітарною місією або місією на потреби ЗСУ, можуть перебувати за кордоном протягом 30 днів.

Особи, які виїхали у бізнес-справах, можуть знаходитись за межами України не більше 45 днів.