Лютневий політичний калейдоскоп



Лютий став місяцем нових подій і явищ у політичному житті Чернігівщини. Відсторонення чернігівського міського голови Владислава Атрошенка та запровадження у Чернігові міської військової адміністрації – події найбільш резонансні, що викликали активне обговорення у ЗМІ та соціальних мережах. Що ще відбувалося у владних коридорах?

Відсторонення чинного мера

У перший день лютого 2023 року сталася дійсно резонансна подія не тільки для Чернігівщини, а й усієї України. Львівський апеляційний суд підтвердив грудневе рішення суду першої інстанції (Яворівського районного суду) та відсторонив від виконання своїх обов’язків чернігівського міського голову Владислава Атрошенка терміном на один рік.

Відзначимо, що Атрошенко зібрав на свою підтримку доволі потужну команду: мерів обласних центрів, керівників територіальних громад, що діють у рамках Асоціації міст України, депутатів. Зокрема, судові засідання відвідували міські голови Києва, Львова та Житомира. Слова підтримки на адресу Атрошенка висловлював і міський голова Дніпра Борис Філатов. Підтримували міського голову Чернігова керівники територіальних громад Чернігівщини, що були обрані від партії «Рідний дім», лідером якої є Владислав Атрошенко.

Власне, нема потреби переказувати перипетії судових баталій, про які і так уже повідомляли регіональні та всеукраїнські ЗМІ. Додамо, що після відсторонення Атрошенко не став влаштовувати демарші та робити гучні політичні заяви. Виконання обов’язків міського голови було покладено на секретаря міської ради Чернігова Олександра Ломака, який є одним із найбільш відданих членів команди Атрошенка.

На мою думку, відсторонення Атрошенка не позбавить його впливу на політичні та управлінські процеси в місті. По-перше, він є лідером упливової за мірками області політичної партії «Рідний дім». По-друге, прихильники Атрошенка зберігають монобільшість у міській раді, найбільшою за кількістю депутатів є фракція цієї партія і в обласній раді (хоча тут можуть бути пріоритетними інші політичні розклади). По-третє, значна кількість голів і депутатів територіальних громад області обрані від «Рідного дому». Відсторонений міський голова зберігає вплив на певні ЗМІ, проводить неформальні зустрічі з представниками іноземних делегацій. І взагалі з медійного простору він не зникає, періодично записує відеозвернення до жителів міста з певних приводів, наприклад до деяких пам’ятних дат у житті Чернігова та країни. Ці звернення з’являються на фейсбук-сторінці Атрошенка.

Вочевидь, повне зникнення з публічного простору Владислава Атрошенка стало б серйозною помилкою і мало би не тільки втрати іміджевого характеру. Це неприпустимо для впливової політичної персони. Допускаємо, що його активність у цьому напрямку зменшуватися не буде. Це залежить і від того, чи завершиться справа тільки відстороненням, чи проти нього надалі будуть застосовані певні санкції правового характеру.

Міська військова адміністрація – нове для нас явище

Буквально за декілька днів після відсторонення Владислава Атрошенка з’явився наказ президента України про утворення в Чернігові міської військової адміністрації (документ датований 7 лютого). Згодом стає відомо, що її начальником призначено керівника штабу оборони Чернігова під час російської агресії полковника ЗСУ Дмитра Брижинського.

Нагадаємо, що інформація щодо можливості запровадження в нашому обласному центрі військової адміністрації циркулювала ще з середини літа минулого року. Тоді про це неодноразово заявляв у відеозверненнях на адресу глави держави Владислав Атрошенко, на сайті петицій президента України з’являлася петиція з проханням не запроваджувати міську військову адміністрацію в Чернігові, яка здобула необхідну кількість голосів і була розглянута главою держави.

Серед можливих кандидатів на посаду керівника міської військової адміністрації свого часу лунали прізвища командувача військ ОК «Північ» генерал-майора Віктора Ніколюка, а також генерал-майора Едуарда Москальова. Щодо Дмитра Брижинського варто відзначити, що він є представником команди начальника ОВА В’ячеслава Чауса, із осені минулого року працював у структурі ОВА керівником патронатної служби, де, вочевидь, отримував необхідний досвід для подальшої роботи в органах влади.

Двовладдя у Чернігові?

Це питання могло виникнути в читачів, коли вони почули про створення міської військової адміністрації. На перший погляд, дійсно, начебто існують дві структури управління. Проте військова адміністрація наразі займається питаннями забезпечення оборони, безпеки та цивільного захисту. А міська рада продовжує безпосередньо виконувати інші, притаманні їй функції.

Представники міської ради висловлювали занепокоєння, що повноваження органу місцевого самоврядування взагалі буде припинено, а всі управлінські функції міськради та її виконавчого комітету будуть передані очільнику військової адміністрації. Слід відзначити, що відповідний проєкт постанови дійсно був унесений президентом Володимиром Зеленським до Верховної Ради України і пройшов процедуру погодження профільним комітетом. Він передбачав передачу повноважень місцевого самоврядування Чернігівській міській військовій адміністрації.

Проти ухвалення такої постанови було прийняте відповідне звернення депутатського корпусу Чернігова. З критикою проєкту постанови виступили Асоціація міст України та ряд політиків: лідер політичної партії «УДАР» київський міський голова Віталій Кличко, народні депутати України Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко та Володимир В’ятрович, які представляють у парламенті фракцію політичної партії «Європейська солідарність», а також екскерівник Комітету виборців України та народний депутат України минулого скликання Олександр Черненко.

Наразі це питання «зависло в повітрі», хоча проєкт постанови і рекомендовано винести на розгляд до сесійної зали, і потрібні депутатські голоси для його ухвалення знайшлися б. Але рішення поки що відкладено. Чому? Про причини можемо лише здогадуватися. Можливо, тривають якісь перемовини, сторони намагаються зрозуміти, як діяти далі. Тому і не поспішають.

Активність «Європейської солідарності»

На всеукраїнському рівні в лютому партія «Європейська солідарність», лідером якої є п’ятий президент України Петро Порошенко, піднімала питання щодо грошових виплат військовим і силовикам. Активно критикували нову систему грошової оплати захисникам України, пропонували внести зміни до державного бюджету та відповідно перерозподілити кошти на виплати військовим.

Також ініціювали кампанію місцевого рівня, щоб винести на розгляд місцевих рад проєкт звернення депутатів до президента України та Верховної Ради України щодо повернення скасованих доплат для військовослужбовців. Зокрема, акцент робили на вимозі повернути додаткову винагороду в розмірі 30 тис. грн для українських військових і силовиків, навіть якщо вони не перебувають безпосередньо на фронті.

Звернення вищезгаданого характеру розміщено 27 лютого на офіційній фейсбук-сторінці Чернігівської обласної партійної організації «Європейської солідарності». Відповідно, уже в березні в тих місцевих радах, де є депутати від «ЄС», вони можуть винести на розгляд сесій звернення щодо виплат військовим. Будемо спостерігати.

Замість висновку

Тож чи загрожує Чернігову двовладдя? Наразі і міська військова адміністрація, і міська рада намагаються діяти коректно у рамках своїх повноважень. Гадаю, ті депутати міської ради Чернігова, котрі не входять до складу монобільшості або не співпрацюють з «Рідним домом», будуть активно співпрацювати саме з командою очільника міської військової адміністрації. Сподіваюся також, що у взаєминах міської ради та військової адміністрації пануватиме здоровий глузд, тож сторони домовляться діяти не на шкоду інтересам міста та його жителів.

Андрій Подвербний, політичний аналітик