Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що з пам’ятиками в Миколаєві, - ФОТО



 Редакція 0512 хоче розповісти, що відбулось з деякими пам’ятниками за період повномасштабного вторгнення. 

Найпершим у Миколаєві прибрали пам’ятник Пушкіну, а пізніше так само вчинили і з меморіальною дошкою поету в центрі міста:

 - Кажуть, що колись в Миколаєві на цьому місті зупинявся поет О.С.П. Не знаю, правда це або ні, але те, що сьогодні він поїхав далі (й далі й далі) від нашого міста, – це перевірений факт,- написав тоді Любаров. 

пам'ятна дошка пушкіну

Досі невідомо, чи точно Пушкін був у Миколаєві, чи проїздив хоча б повз, але на честь нього є вулиця, сквер та меморіальна табличка. Наразі, прибрано дошку та пам’ятник. Далі черга на зміні назви вулиці. 

пам'ятник пушкіну

Зважаючи, на те, що Миколаївщина теж славиться українськими письменниками та поетами, є маленька надія, що колись у місті буде встановлено пам’ятник саме місцевим авторам. 

Вже по осені у місті серйозно зайнялись тим, що почали зберігати від можливих російських обстрілів деякі пам’ятники. Спочатку захистили пам’ятник святому Миколаю у Каштановому сквері, де вже навіть був прильот, на щастя, доті ні цивільні, ні тим паче пам’ятник не постраждав.

Пам'ятник Святому Миколаю

А трохи раніше з того ж скверу прибрали Аркасівських левів. 

аркасівські леви, Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТО

аркасівські леви, Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТО

 Далі захистили пам’ятник українському письменнику, поету, художнику Тарасові Шевченку. Пам’ятник політику та громадському діячу В’ячеславу Чорноволу також комунальники захистили за допомогою мішків. Та ж участь застала Пам’ятник Небесній Сотні, пам’ятник жертвам Голодомору.

пам'ятник Героям небесної сотні
Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТОпам'ятник Чорноволу
Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТО

А от пам’ятник Фалеєву, що знаходиться біля верїнього БАМу тимчасово демонтували. Також, аби захистити його від наслідків обстрілів. 

пам'ятник Фалеєву, Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТО

пам'ятник Фалеєву, Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТО

У грудні, демонтували бюст Суворову. Спочатку, невідоми облили ого червоною фарбою, потім ж було прийнято рішення демонтувати його. 

- Його присутність викликала негатив і, звичайно, було неприпустиме знаходження його у суспільному просторі як символу російської агресії. Міська влада не залишилася байдужою і бюст з постаментом прибраний,- розповів Юрій Любаров. 

Юрій Любаров зазначив, що бюст знаходиться в краєзнавчому музеї.

Проте, не для всіх пам’ятників була така спокійна участь, адже деякі з них були просто підірвані.

Ввечері, 19 жовтня, у Миколаєві пролунав потужний вибух. Спочатку  містяни подумали, що це був прильот ракети С-300, адже все літо та осінь рф тероризували жителів, обстрілюючи їх саме з ЗРК С-300. Пізніше, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім виклав фото і зазначив, що було підірвано пам’ятник міліціонерам в центрі міста. Згодом очільник ОВА додав, що додав, якщо памятник був зруйнований не від прильоту ракети, а від вибухівки - відповідати винні будуть згідно до закону.

пам'ятник Міліціонерам, Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТО

пам'ятник Міліціонерам, Підірвані, закриті мішками та просто тимчасово прибрані: що діється з пам’ятиками в Миколєві, - ФОТО

Як відомо, пам'ятник возвели у 1977 році, на честь 60-річчя радянської міліції та присвячений співробітникам міліції Миколаївської області, загиблим у боях в роки Другої світової війни, а також загиблим під час виконання службового обов'язку. За декілька тижнів до вибуху, навколо цього пам’ятнику розгорівся скандал, адже монумент хотіли частково демонтувати, а саме вимагали прибрати головний убір на статуї міліціонера, через що монумент прозвали "пам'ятник Будьоновцам". Проте цього зробити не могли, адже він охороняється законом і треба спочатку отримати дозвіл.

У листопаді знову стався вибух. І на цей раз було підірвано пам’ятник “Скорботній матері” в Інгульскому районі. Внаслідок вибуху знищено було не тільки пам’ятник, а й пошкоджено приватні будинки, які знаходились поруч. 

меморіальний комплекс "Скорботна мати"

Меморіал миколаївським підпільникам та жертвам фашизму  відкрили 27 березня 1969 року, напередодні 25-ї річниці звільнення Миколаєва від окупантів, на їхній братській могилі у сквері біля цвинтаря Херсонським шосе. Встановлено було: обеліск «Батьківщина-мати», де було написано «Гордим героям безсмертна слава», біля якого висічені особи воїнів-захисників. У центрі скверу знаходиться курган – братська могила, на вершині якого знаходиться бронзовий вінок, а також імена понад п'ятдесят похованих тут солдатів, висічені на чорних плитах біля його підніжжя.

Вже пізніше мер міста Олекандр Сєнкевич засудив такі дії та зазначив, що поки що невідомо, хто це зробив:

– У нас останнім часом невідомі зруйнували два пам'ятники вибухівкою. Моя позиція така: у Миколаєві вистачає вибухів від російських ракет, тож будь-які подібні підриви на території міста неприпустимі. Вони, як і російські ракети, руйнують майно наших мешканців: вікна, дахи... Страждають усі будинки, що знаходяться поряд. Хто це робить – нам невідомо, чекаємо на інформацію від наших правоохороннихорганів. Без їхніх висновків когось звинувачувати я не буду. Це можуть бути люди з Миколаєва, які поруч з ними живуть, або взагалі російські диверсанти» , – сказав Сєнкевич.

Наразі місто вирішує питання «Пам’ятника жертвам збройних конфліктів періоду української революції 1917-1921 років». У планах перенести його до музею, де будуть розповідати яким було минуле у Миколаєві. 

В  Управлінні культури пояснили, що переміщення цього об’єкту на закриту музейну територію дозволить виконати завдання з подолання наслідків тоталітарного минулого, зменшити кількість об’єктів радянської спадщини у публічному просторі міста, створити історичну тематичну зону.

До того ж, перенесення пам’ятника та звільнення території у парку дасть можливість провести повноцінні археологічні дослідження на території Адміралтейського скверу, де ще у 2011 році при проведенні будівельних робіт знайдено старовинний некрополь IV ст. до н.е.

Під час останнього ефіру на цю тему голова ОВА Віталй Кім зазначав, що У Миколаєві не залишилося пам'ятників, які підлягають декомунізації. Є лише дві будівлі. Але до цього питання повернуться вже після української Перемоги.