Окупанти оголосили Мелітополь «столицею» Запорізької області



4 березня стало відомо, що російські окупанти оголосили захоплений Мелітополь «столицею» окупованої частини Запорізької області. В інтернеті з’явилися відповідні «документи», які підписав гауляйтер Запорізької області, депутат облради та екснардеп Євген Балицький.

Колаборант Балицький уже встиг провести «пресконференцію» для іноземних ЗМІ, на запитання яких він відповідав як «губернатор області».

На думку Мелітопольського міського голови Івана Федорова, такі дії окупантів свідчать про початок їхньої капітуляції на Запорізькому напрямку.

«На жаль, ворог обрав наше місто як адміністративним, так і логістичним центром, і найбільше страждають люди, які залишилися. "Наказ" Балицького про визнання Мелітополя "столицею" Запорізької області - це початок капітуляції ворога саме на тимчасово окупованій території Запорізької області.Чому так кажуть? Бо ворог постійно розказував, що через 2-3 дні захопить Запоріжжя, розповідав, що він просунувся на запорізькій лінії фронту, зайшов нібито в Кам'янське, Малу Токмачку.

Сьогодні те, що вони визнали Мелітополь адміністративним центром захопленої Запорізької області, свідчить про те, що вони не збираються просуватися і намагаються утримувати те, що захопили. Тож сьогодні це початок капітуляції ворога», - зазначив Федоров в ефірі національного телемарафону.

IMG_20230304_042634_008.jpg

IMG_20230304_042634_008.jpg

IMG_20230304_042634_930.jpg

IMG_20230304_042634_930.jpg

IMG_20230304_042634_626.jpg

IMG_20230304_042634_626.jpg

Колаборант Балицький оголосив Мелітополь столицею і перекроїв карту Запорізької області. Фото з відкритих джерел

Згідно з так званим указом «Про адміністративно-територіальний устрій Запорізької області», підписаними псевдогубернатором Балицьким 3 березня, Мелітополю присвоєно статус «столиці» Запорізької області. А Бердянськ та Енергодар отримали статус міст обласного значення. Також Балицький повністю змінив адміністративний поділ окупованої частини Запорізької області, ліквідувавши укрупнені внаслідок реформи 2020 року райони та знову роздрібнивши їх на 13 окремих районів, яким присвоєно статус «муніципальних округів». Отже, «реформатори» ще й перекроїли карту Запорізької області.

Як пише місцеве видання РІА «Мелітополь», російські окупанти готувалися зробити Мелітополь адміністративно-політичним центром регіону ще відтоді, як зрозуміли, що подальшого просування в бік Запоріжжя в їхньої армії не буде.

«Однак потрібно пам'ятати, що якщо Балицький щось і робить, то це тільки заради грошей. По-перше, збільшення кількості районів передбачає створення ще більшої кількості адміністрацій - це означає, що ще більше колаборантів будуть "працевлаштовані" на тепленькі місця. А головна причина такого рішення криється в тому, що чим більше адміністративних суб'єктів, тим більше бюджетних коштів потрібно на утримання зграї чиновників і "економічний розвиток" кожного окремого регіону. Це означає, що Балицький і його банда, прикриваючись "відновленням історичної справедливості", вимагатимуть від Москви ще більше грошей. Новий статус Мелітополю теж було дано не просто так: звання "столиці" також дає змогу залучати більше все тих же бюджетних коштів», - зазначає видання.

Варто додати, що указом Балицького дуже незадоволені прихильники війни в самій РФ та ждуни «руського міра» з-поміж місцевих. Вони сприйняли перенесення «столиці регіону» в Мелітополь як сигнал, що наступу на Запоріжжя не буде. Адже окупанти цілий рік годували свою аудиторію вигадками про швидке «звільнення Запоріжжя», однак «реформа» Балицького надто спотворила їхні казки.

Нагадаємо, що після деокупації Херсона в листопаді минулого року окупаційна влада  забралася на лівий берег та оголосила Генічеськ тимчасовою «столицею» Херсонської області. Пізніше окупанти спростували свою заяву, мовляв, «жодних офіційних рішень про перенесення столиці Херсонської області не ухвалювалося». Проте, як відомо, саме Генічеськ став містом, де сьогодні розташована низка «відомств» і «структур» окупаційних органів влади.