Роздача повісток в Україні: як карають за ігнорування мобілізаційного розпорядження



Яке покарання загрожує за ігнорування повістки у формі мобілізаційного розпорядження?

Юристи розповіли про відповідальність для військовозобов'язаних українців за неприбуття за повісткою у формі мобілізаційного розпорядження. Таку повістку вручають, якщо людина пройшла медкомісію і визнана придатною для військової служби. У документі зазначають, що треба обов’язково з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації.

Як зазначають фахівці "Безоплатної правової допомоги" у Facebook, якщо проігнорувати таку повістку, може настати кримінальна відповідальність відповідно до статті 336 ККУ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років.

При цьому, уточнюють юристи, рішення про притягнення до відповідальності ухвалюється не автоматично, а його розглядає суд. Одночасно з оголошенням підозри особа має право на призначення адвоката, послуги якого оплачує держава. Для цього потрібно подати клопотання слідчому, який займається справою.

Також у фахівців запитали, що робити, якщо вручили повістку, але в людини вже є відстрочка за результатами попередньої повістки. "Отримання нової повістки не скасовує надану раніше відстрочки. Якщо ви отримали нову повістку, необхідно відвідати ТЦК, оскільки законодавство не визначає періодичність вручення повісток з метою уточнення військово-облікових даних", - кажуть у "Безоплатній правовій допомозі".

Де можуть вручати повістки

В українському законодавстві немає переліку місць, де можуть вручати повістки, тому це може проводитися представниками "військкомату" (ТЦК і СП) де завгодно - від робочого місця до метро.

Хто має право вручати повістку: працівники органів місцевого самоврядування; керівники підприємств; посадові особи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; керівники ЖЕКу, ОСББ.